Fakta om El-Cykel

Naturskyddsverket ger 25% elfordonspremie på köp från 20 september 2017!
För att öka användandet av eldrivna fordon har regeringen tagit fram en elfordonspremie. Premien omfattar bl.a. elrullstolar, elscootrar och elcyklar. Detta ger köpare av ny elscooter till ett bidrag på 25 procent, med ett bidragstak på 10.000 kr, av elscootern inköpspris. Även rabatterade elacootrar omfattas av premien!

Premien ska man kunna ansöka om från Naturvårdsverket från den 1 februari. Bidraget ska gälla retroaktivt för köp gjorda från och med den 20 september 2017. Spara kvittot tills vidare!

Mer information om elfordonspremien:

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/12/regeringens-elfordonspremie-klar/

http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Bidrag/Bidrag-for-kop-av-elcykel-eller-elmoped/

Vad är en elcykel?
En elcykel är en cykel som är utrustad med batteri och motor. Du cyklar som vanligt men utan något tungt motstånd. När du trampar på pedalerna aktiveras motorn upp till en hastighet på 25 kilometer i timmen. När du nått den hastigheten stängs motorn av och du måste trampa själv om du vill ta dig fram fortare.
Om elcykeln går fortare än 25 kilometer i timmen klassas den som moped och då krävs det att föraren är minst 15 år, har förarbevis, mopedhjälm och att elcykeln är trafikförsäkrad.

Elcykel har blivit allt mer populärt och bara de senaste två åren har försäljningen av elcyklar mer än fördubblats enligt statistik från Cykelbranschen.

Priset för en elcykel ligger i dag på omkring 6 000 kronor och uppåt och det finns många att välja mellan.